Tisková zpráva 8.2.2016

TISKOVÁ ZPRÁVA

Projekt „Fragmentace“ splnil očekávání a předpokládá se jeho prodloužení

Praha 8. února 2016 – Fakulta životního prostředí ČZU zažádala MF ČR o prodloužení projektu nazvaného Zmírnění důsledků fragmentace biotopů v různých typech krajiny České republiky do konce roku 2016. Rozpočet projektu hrazeného z tzv. Norských fondů činí 15,3 milionu korun. Celkem 11 dílčích aktivit probíhá podle plánu a s průběžnými výsledky již byla odborná veřejnost seznámena na konferencích a prostřednictvím tradičních i nových médií. „Požádali jsme o prodloužení projektu o osm měsíců proto, abychom získali větší objem dat v jednotlivých aktivitách, a tím také zkvalitnili výstupy“, vysvětlil hlavní řešitel projektu a děkan fakulty prof. Vladimír Bejček.

 

Cílem projektu č. EHP-CZ02-OV-1-027-2015 je komplexní zhodnocení rizik fragmentace biotopů v České republice, a to jak pro vybrané skupiny organismů, tak pro krajinu jako celek. Komplexita projektu spočívá v řešení problematiky fragmentace biotopů z pohledu velkých taxonů (ptáci, obojživelníci, bezobratlí, lišejníky), v rámci různých typů fragmentovaných ploch (mokřady, dálnice, kamenolomy), jevů spojených s fragmentací (konektivita) a v neposlední řadě i z pohledu různých prostorových měřítek (regionální, celorepublikové). Součástí projektu je navržení vhodných managementových opatření vedoucích ke zmírnění důsledků negativních procesů.

 

Jednotlivé aktivity se v roce 2015 uskutečnily podle plánu a o prezentaci výsledků se postarali nezávisle dílčí řešitelé dle daného tématu. Jednou z akcí byla konference International Wader Study Group, které se zúčastnila skupina v projektu zapojených odborníků díky podpoře z Bilaterálního fondu. Formou dvou přednášek a tří posterů odprezentovali odborné poznatky z výzkumu bahňáků. Fakulta zajistila PR aktivity v podobě tiskových zpráv, vytvoření webových stránek projektu v české i anglické jazykové verzi představující jednotlivé aktivity projektu. Nejširší veřejnost se s všemi aktivitami měla příležitost seznámit na tzv. Norském dni, který FŽP u příležitosti Dne Země uspořádala 22. dubna 2015. V neposlední řadě komplexitu problematiky fragmentace biotopů populární formou vykresluje sedmidílný seriál dokumentárních filmů nazvaný Vědou pomáháme přírodě.

 

Fakulta životního prostředí zaznamenala v roce 2015 mimořádný úspěch v získávání finančních prostředků z tzv. Norských fondů. Prostřednictvím různých programů se badatelům podařilo čerpat podporu pro své projekty v celkové výši 67 milionů korun a současně navázat spolupráci se špičkovými výzkumnými institucemi v Norském království.

Kontakty:

Petra Málková

Fakulta životního prostředí ČZU v Praze
Kamýcká 129
165 21 Praha 6 – Suchdol

Tel.: 224 381 111

http://www.fzp.czu.cz/

email: malkova@fzp.czu.cz 

 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.