Projekt Ptáci online rekapituluje rok 2023

Projekt Ptáci online, realizovaný Fakultou životního prostředí již od roku 2014, přináší rekapitulaci uplynulé hnízdní sezóny. Chytré ptačí budky umožnily díky unikátnímu kamerovému systému další celoroční pozorování dutinových druhů a jejich hnízdění, včetně vývoje snůšek a mláďat i případných hrozeb, které na ně čekají v podobě predátorů. 

V letošním roce tým Markéty Zárybnické a Vlastimila Osoby zaznamenal celkem 29 hnízdění, přičemž ve čtyřech budkách ptáci zahnízdili dvakrát po sobě. Budky letos využilo pro hnízdění celkem šest druhů ptáků, z kterých dominovala sýkora koňadra (18 hnízdění), špaček obecný vyhnízdil třikrát a po jednom hnízdění zaznamenali rorýs obecný, sýkora modřinka, holub domácí a vzácný sýček obecný.

V budce umístěné v partnerské Cornellově univerzitě v USA netradičně zahnízdil špaček obecný, jehož několikadenní mláďata postupně zlikvidovala poletuška a o predaci se též pokusil mýval severní. Zajímavostí bylo také zahnízdění holubů domácích v budce určené pro poštolku obecnou. 

Nejen zajímavá videa z letošní sezony si můžete prohlédnout na webu projektu:
Mýval severní a pokus o predaci hnízda:
https://www.birdsonline.cz/cz/zaznamy?video=1243399

Střídání holubů na hnízdě:
https://www.birdsonline.cz/cz/zaznamy?video=1257082 

Postupná predace mláďat špačka obecného poletuškou
https://www.ptacionline.cz/cz/zaznamy?video=1231162

 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.