Informace o přihlášce ke studiu

Vítězství v soutěži IT projekt roku 2019

Česká asociace manažerů informačních technologií (CACIO) ocenila 15. 9. na slavnostním vyhlášení soutěže IT projekt roku 2019 aplikaci ForestGuard. Aplikace dříve nazývaná Brouk umožňuje majitelům či správcům lesů detekci stromů napadených lýkožroutem smrkovým. Vyvinula ji společnost Unicorn ve spolupráci s týmem vědců z katedry aplikované geoinformatiky a územního plánování FŽP.
Po napadení stromu škůdcem, v našem případě kůrovcem, se mění jeho spektrální charakteristika a například se zvyšuje i jeho teplota apod. Strom tedy reaguje na přítomnost škůdce dokonce dříve, než se jeho napadení projeví vizuálně, čehož právě využíváme v našem detekčním algoritmu,“ vysvětluje Tomáš Klouček z Fakulty životního prostředí ČZU v Praze.
Nejvhodnějším způsobem, jak monitorovat souvislé lesní plochy je využít některou z metod dálkového průzkumu Země. Doposud bylo pro studium využíváno spíše snímků pořízených pomocí družic či letadel. Běžně dostupné komerční družicové snímky ale často nedosahují potřebného prostorového rozlišení pro individuální detekci na úrovni jednotlivých stromů. „Možné je proto využít bezpilotních prostředků, které umožňují za přijatelnou cenu pořizovat snímky s velmi vysokým prostorovým rozlišením i s možným velkým počtem opakování. Zdají se tak vhodné pro potřeby detekce a monitoringu škůdcem napadených stromů,“ doplňuje Kloučkův kolega z FŽP Jan Komárek.
Tým z ČZU podrobně popsal všechny kroky vedoucí k úspěšnému sběru dat pomocí bezpilotních leteckých systémů a tento metodický postup poté i certifikovalo Ministerstvo zemědělství.

Gratulujeme!

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.