Informace o přihlášce ke studiu

Projekt Ptáci Online rekapituluje rok 2021

Chytré ptačí budky projektu Ptáci Online nezahálely ani v roce 2021. Již sedmým rokem monitorovaly návštěvníky budek a získávaly cenná data. V končícím roce bylo hnízdění ptáků úspěšně monitorováno v celkem 28 chytrých budkách, přičemž v dalších šesti budkách ptáci nezahnízdili. Vědci pozorovali pomocí kamer celkem osm ptačích druhů. Z nich jednoznačně dominovala sýkora koňadra, která úspěšně vyhnízdila jedenadvacetkrát, dokonce v jednom případě proběhlo hnízdění opakovaně. Špaček obecný pak zahnízdil ve třech budkách. Zájem ornitologů se mohl upřít také na hnízdění rorýse obecného, rehka zahradního, vrabce polního, sýkory modřinky a sýčka obecného, kteří patří k vzácnějším obyvatelům chytrých budek.

Cenným střípkem projektu je již několikaletá spolupráce s mateřskými, základními a středními školami v České republice a také součinnost s kolegy ze zahraničí. Díky mezinárodní spolupráci vědci vědí, že budku na Cornellově univerzitě v americké Ithace si oblíbili čikarí červení a v polské Bydhošti obývá budku před základní školou sýkora koňadra. Organizátorům projektu Ptáci Online se však letos podařilo zdolat další velkou výzvu. Chytré ptačí budky posloužily jako hnízdní obydlí alkounům holubím na příkrých skalních útesech odlehlého kanadského ostrova Limestone. Toto unikátní monitorování proběhlo díky spolupráci s kanadskou vládní agenturou Environment & Climate Change Canada a její organizační složkou Laskeek Bay Conservation Society (LBCS). Kanadští výzkumníci uvedli do provozu “offline” verzi pěti chytrých ptačích budek, které tak přispěly k poznání a ochraně krásné přírody tichomořských ostrovů.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.