Chytré ptačí budky sledují alkouny na ostrovech v Pacifiku

Čtyřikrát týdně jezdí trajekt z nejvýchodnějšího přístavu Země prince Ruperta na východním pobřeží Britské Kolumbie v Kanadě do města Skidegate na Grahamově ostrově v souostroví Haida Gwaii v severní části Tichého oceánu. Plavba trvá sedm hodin a po stejné trase putovalo deset kompletů monitorovacích zařízení chytrých ptačích budek z FŽP ČZU v Praze, které si objednala kanadská vládní agentura Environment & Climate Change Canada. Její organizační složka Laskeek Bay Conservation Society (LBCS) na ostrovech aktivně působí od roku 1990 v oblasti studia a ochrany přírody.
Během zimních měsíců, a i v průběhu mimořádných vládních opatření kvůli koronavirové epidemii, se podařilo dodavatelské společnosti Elnico, s.r.o. a členům projektu Ptáci Online z FŽP zkompletoval a odeslat elektrotechnická zařízení chytrých ptačích budek a poskytnout technickou podporu kolegům z LBCS. Ptačí budky určené pro hnízdění mořských druhů ptáků jsou vybaveny kamerami a řídicí jednotkou a doplněny solárními panely včetně sady baterií zajišťující napájení přímo na mořském útesu.
Na skalnatých pobřežích místních ostrovů hnízdí v koloniích hojně rozšířený alkoun holubí (Cepphus columba) společně s alkounem aleutským (Ptychoramphus aleuticus) a buřňáčkem dlouhokřídlým (Oceanodroma leucorhoa). Všechny tyto druhy hnízdí v podzemních skulinách či prostorách mezi skalami, a v případě jejich absence vezmou zavděk připravenou ptačí budkou. Budky o velikosti 50x40x20 cm vědci opatřili zhruba 60 cm dlouhým vstupným tunelem a umístili je na vhodná místa skalnatého pobřeží. Chytré budky ornitologům poskytnou jedinečné informace o struktuře potravy, hnízdní biologii a reprodukční úspěšnosti těchto druhů.
Alkoun holubí je středně velký pták z řádu dlouhokřídlých, čeledi alkovitých. Má poměrně dlouhý zobák černé barvy, stejně jako celé jeho tělo. Živí se drobnými rybami a mořskými bezobratlými, za kterými se v letu potápí. Obývá pobřeží severního Pacifiku od Sibiře přes Aljašku až ke Kalifornii, v Evropě zasahuje až irskému pobřeží. Hnízdí v menších koloniích, je monogamní a snáší zpravidla jedno až dvě vejce. Mláďata se na hnízdě vyvíjí 35-39 dní a po opuštění hnízda jsou plně vzletná. Jeho stavy jsou početné, stabilizované, avšak ohrožovány predací savců, klimatickými změnami a v neposlední řadě znečišťováním moří odpadky a olejovými skvrnami. Popřejme mu hodně štěstí a zdaru během jeho hnízdní sezóny.
Více informací o projektu Ptáci Online a činnosti Laskee Bay Conservation Society najdete na webových stránkách: https://www.ptacionline.cz/cz/o-projektu a http://www.laskeekbay.org/

Další články v rubrice

English ☰ Menu